Tips voor rijden in de winter

Rijden in de winter kan gevaarlijk en stressvol zijn. Wind-, sneeuw-, ijs- en sneeuwstormomstandigheden verhogen de normale gevaren van autorijden. Er is veel dat u kunt doen vóór het winterse rijseizoen en tijdens een storm om uzelf en uw gezin te beschermen.

Laat uw auto voordat de winter aanbreekt, nakijken om er zeker van te zijn dat hij klaar is voor de wegomstandigheden. U kunt dit zelf doen of naar een gekwalificeerde monteur brengen. Controleer de accu, ruitenwissers en vloeistof, thermostaat, remmen, ontstekingssysteem, antivries, uitlaatsysteem, verlichting, oliepeil, verwarming en ontdooiers. Zorg ervoor dat alles in goede staat verkeert om u tijdens het koude weer veilig te houden.

Controleer uw banden om er zeker van te zijn dat ze rijklaar zijn. Installeer banden die geschikt zijn voor de rijomstandigheden. Bij matige hoeveelheden sneeuw zullen alle radialen voor alle weersomstandigheden het werk goed doen. Als u in een klimaat leeft waar u veel sneeuw ervaart, overweeg dan sneeuwbanden. Deze zijn beter bestand tegen sneeuw en ijs.

Maak een noodpakket klaar om achterin uw auto te bewaren. Dit zorgt ervoor dat je voorbereid bent in het geval je vast komt te zitten in de sneeuw. Dingen om in de kit op te nemen:

 1. IJskrabber
 2. Kleine bezem
 3. Kleine schep
 4. Kitty strooisel of een zak zand (om tractie te geven als je vast komt te zitten in sneeuw of ijs)
 5. Dekens of een slaapzak
 6. Zaklamp met batterijen
 7. Flares of gevarendriehoeken
 8. Plastic zakken
 9. EHBO-doos
 10. Gereedschapsset
 11. Jumperkabels
 12. Helder doek om als vlag te gebruiken
 13. Helpteken voor achterruit
 14. Extra muts en handschoenen
 15. Voedsel en water om je te ondersteunen als je vastloopt
 16. Een boek om je bezig en kalm te houden als je vastloopt.
 17. Opgeladen mobiele telefoon (draag deze altijd, vooral in de winter)

Houd uw gastank te allen tijde minstens halfvol. Dit voegt gewicht toe aan de auto en zorgt ervoor dat u niet zonder benzine komt te zitten als u vastloopt.

Rijden in de sneeuw

Let op de weersvoorspellingen en wegomstandigheden in de wintermaanden. Als het slecht weer is, blijf dan indien mogelijk thuis. Als je eropuit moet trekken, reis dan bij daglicht. U zult eerder hulp vinden als u overdag vastloopt. Warm uw auto nooit op in de garage. Hierdoor komt koolmonoxide vrij, dat giftig is en je kan doden.

Draag tijdens het rijden altijd uw veiligheidsgordel. Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen de schittering van de zon die weerkaatst door de sneeuw. Ken uw auto en hoe deze in de sneeuw omgaat. Functies zoals tractiecontrole en antiblokkeerremmen kunnen handig zijn bij slechte weersomstandigheden. Weet hoe deze werken en als uw auto nieuw is, oefen dan met het rijden op een besneeuwde parkeerplaats voordat u eropuit trekt.

Doe het rustig aan, vooral in ijzige omstandigheden. Geen achterklep en zorg voor een veilige afstand tussen voertuigen. Doe alles langzaam, stop, accelereer en draai. Laat voldoende tijd en ruimte over om te manoeuvreren. Glijden en slippen gebeurt meestal bij het draaien, stoppen of versnellen. Extra langzaam gaan zorgt voor uw veiligheid.

Als het zicht laag is, vertraag dan nog meer. Overweeg om van de snelweg af te gaan en nog langzamer te rijden. Zo komt u uit het pad van grote vrachtwagens die ongelukken kunnen veroorzaken. Gebruik alleen uw dimlicht, aangezien uw grootlicht terug van de sneeuw reflecteert en uw zichtbaarheid niet zal vergroten. Schakel uw alarmlichten in om er zeker van te zijn dat andere chauffeurs u zien.

In het geval dat uw auto vastloopt, ga er niet uit. Zet de kap op en knoop je doek aan de antennes. Hierdoor wordt u beter zichtbaar voor voertuigen van hulpdiensten en andere chauffeurs. Houd de ramen, luchtrooster en uitlaatpijp vrij van sneeuw. Wikkel in dekens en kruip samen met passagiers om warm te blijven. Laat de hitte elk uur een kwartier lopen om te voorkomen dat het bevriest. Beweeg je lichaam om warm te blijven.

Het is belangrijk om uw auto de hele winter schoon te houden. Zout op de weg is belangrijk voor de veiligheid, maar zal de afwerking beschadigen. Als het langdurig blijft zitten, kan het gaan roesten. Was uw auto wekelijks om zout en was te verwijderen om de lak te beschermen. Zout laat ook een laagje achter op je koplampen dat hun werking kan belemmeren. Hierdoor ben je minder zichtbaar voor andere voertuigen. Nieuwe Lite Headlight Cleaner and Restorer zal de lichten weer in een nieuwe staat brengen.